Een milieuvriendelijke tuin is écht iets van de laatste jaren. Steeds meer huishoudens flippen hun tuintegels en plaatsen er groen voor terug in de plaats. Beter voor de insecten en veel leuker om tegenaan te kijken tijdens een zonnige dag in de tuin. Wist je dat zelfs een oprit milieuvriendelijk kan zijn? Wij bespreken de mogelijkheden in deze blog.

Een milieuvriendelijke oprit, hoe dan?

Een milieuvriendelijke oprit is een redelijk breed begrip. Natuurlijk kan je gaan voor een oprit gemaakt van gras en dan is deze 100% milieuvriendelijk, maar handig is iets anders. Er zijn heel wat mogelijkheden voor een milieuvriendelijke oprit. Over het algemeen staat centraal dat de natuur redelijk zijn gang kan blijven gaan. Een plek waar praktisch en natuurvriendelijk elkaar ontmoeten.

Grastegels

Een populaire oplossing die al veel wordt gebruikt in duurzame nieuwbouwprojecten of voor openbare parkeerplekken, zijn grastegels. Dit zijn een soort betonnen rasters, waar het gras en onkruid doorheen kan groeien. Doordat er een groot deel van de tijd auto’s overheen rijden, groeit het gras wel, maar blijft het kort. Ideaal! Deze milieuvriendelijke oplossing is waterdoorlatend en verhard. Hierdoor komt je auto niet vast te staan in een drassige modderplas.

Keigrasstenen

Een andere goede oplossing voor een milieuvriendelijke oprit zijn keigrasstenen. Dit zijn tegels die bestaan uit allemaal kleine betonnen keien. Hier groeit het gras op dezelfde manier doorheen als door de grastegels die vaak voor openbare parkeerplekken worden gebruikt. De keigrasstenen hebben een iets speelser effect en zijn daardoor een populairdere keuze voor een privéoprit dan rastervormige grastegels.

Graustabiel halfverharding

Vind jij zulke grastegels niks? Kijk dan eens naar Graustabiel halfverharding. Dit is een natuurlijk alternatief voor asfalt of bestrating. Deze halfverharding is erosiebestendig en beschikbaar in verschillende kleuren, zodat er altijd eentje is die past bij de omgeving van jouw oprit.

Halfverharding is een materiaal dat tussen zacht, zoals een zandpad, en hard, zoals asfalt en tegels, in zit. Hierdoor heeft het van zichzelf een natuurlijke uitstraling en kan het in allerlei verschillende vormen worden gelegd.

Graustabiel halfverharding heeft een basis van dolomietgesteende en grauwacke. Deze basis wordt gemengd met componenten die een sterke hydraulische werking hebben. Deze hoogwaardige halfverharding heeft de uitstraling van een natuurlijke, compacte zandweg, zonder verstuiving en verzakking. Ideaal voor plekken waar veel verkeer komt en waar regen valt.

Een Graustabiel halfverharding oprit is bijna helemaal onderhoudsvriendelijk. Er groeit geen onkruid doorheen en doordat deze bodem waterdoorlatend is, stroomt het regenwater vanzelf de grond in. Uiteraard kunnen er omstandigheden plaatsvinden waardoor de halfverharding beschadigd raakt. Deze beschadigingen zijn door professionals eenvoudig te verhelpen met een speciaal reparatiemengsel.

Beter voor de natuur

Door een milieuvriendelijke oprit te nemen, draag jij je steentje bij aan het in stand houden van de ecosystemen in jouw omgeving. Daarnaast trek je er ook juist wenselijke insecten en andere dieren mee aan. Er is ontzettend veel mogelijk op het gebied van een milieuvriendelijke oprit, dus laat je goed adviseren door experts voordat je een definitieve keuze maakt.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here